Luovuuden hiekkalaatikko

Pia Dahlman
Aina kun puhutaan luovista aloista, mietin onko olemassa ”ei luovia aloja”. Ja jos on, niin miten ne selviävät tässä maailmantilanteessa, Folkin Pia Dahlman kirjoittaa.

Aluksi pitää kuitenkin päästää irti ajatuksesta, että luovuus on jotain mitä ei voisi oppia. Jotain, mikä kuuluu vain harvoille ja valituille. Kun puhutaan luovista ihmisistä, mieleen nousee hieman hullu taidemaalari, epätasapainoinen kirjailija tai improvisoiva nykytanssija. Jos taas alkaa verrata itseään yritysmaailman luoviin neroihin, kuten Steve Jobsiin tai Walt Disneyyn, niin kynnys upottaa varpaat hiekkaan voi kasvaa vähän liian korkeaksi.

Kaikki syntyvät luoviksi. Lapset kyseenalaistavat asioita, tutkivat ennakkoluulottomasti ympäristöään ja mielikuvittelevat oman maailmansa. Mutta sillä hetkellä, kun he menevät kouluun, tämä kullanarvoinen ennakkoluulottomuus ja haaveilu alkaa vähetä. Lapset opetetaan tottelemaan, ei haastamaan vallalla olevia käsityksiä. Sama pätee myös aikuisiin. Mitä korkeammalle perinteisten yritysten hierarkiassa mennään, sitä vähemmän luovuudelle jätetään tilaa. Luovuus pitää saada kulmahuoneisiin, sillä vasta silloin on mahdollisuus todellisiin innovaatioihin ja isoihin ideoihin. Tutkimusten mukaan luovuus on kriittisen ajattelun ja ongelmanratkaisun jälkeen kolmanneksi tärkein ominaisuus työelämässä. Se on alue, jossa me ihmiset vielä toistaiseksi voitamme koneet.

Luovuus ei liity ammattiin, sillä me kaikki mielikuvittelemme asioita. Ennen nukkumaanmenoa haaveilemme ja annamme mielen harhailla. Oli kyse sitten uudesta reseptistä tai metalliteollisuuden prosessin tehostamisesta. Luovuus ei ole vain kirjailijoiden, taidemaalareiden ja mainosammattilaisten hiekkalaatikko. Se on yksi tärkeimmistä kilpailueduista, oli ala sitten mikä tahansa.

Liian usein emme kuuntele oman pään sisäisiä ääniä, fantasioita ja kuvitelmia. On helpompaa vaientaa äänet ja jatkaa niin kuin aina ennenkin. Mutta jos omille ideoilleen antaa tilaa ja mahdollisuuden, niin lopputuloksena on luultavasti lisää ideoita. Huolimatta siitä ovatko ne kaikki hyviä, niin ne ovat ideoita, leikkiä luovuuden hiekkalaatikolla. Uusi tapa katsoa maailmaa.

Luovan työn aloittamisessa on jotain pelottavaa. Epäonnistumisen mahdollisuus on aina läsnä, mutta jos pelon vuoksi jättää aloittamatta, niin on jo epäonnistunut. Sillä jos itselleen ei anna lupaa epäonnistua, ei myöskään saa lupaa edes yrittää.

Pitää päästä irti rutiineista, jotka ovat luovan ajattelun vihollisia. Jos päivästä toiseen kiertää samaa kehää, ei ole mahdollista luoda mitään uutta. Tee asiat toisin, aloita lasinpuhallus, meditoi, piirrä vasemmalla kädellä ja tanssi suihkussa. Kun antaa mielen vaeltaa, avaa oven uudelle ja sattumanvaraiselle. Se jos jokin auttaa tekemään eri tavalla kuin ennen ja haastamaan vallitsevaa tilaa. Rakentamaan sen hienoimman hiekkalinnan ja luomaan jotain uutta.

Pia Dahlman on mainostoimisto Folkin varatoimitusjohtaja. Folk vastaa Sanoman uudesta B2B-markkinointikonseptista.